Projekty a reference

Speciální požadavky a detailní práce

Při výstavbě nové výrobny v Německu se firma Zott obrátila na kaiserkraft. Potřebovali nově zařídit a vybavit dílny, chladicí boxy a haly a sociální prostory.

Firma Zott

Zott je velká mlékárenská společnost se sídlem v bavorském Mertingenu, městečku se 4000 obyvateli téměř přesně na půl cesty mezi Mnichovem a Norimberkem. Rodinná firma má za sebou více než 90letou historii a je vedena již třetí generací. S obratem cca 900 milionů eur a přibližně 2150 zaměstnanci patří Zott k předním mlékárenským firmám v Evropě. Známý „Dodavatel mléčných potěšení“ vyrábí jogurtové, dezertní a sýrové speciality v několika provozech v Německu a Polsku. Mléčné výrobky prodává ve více než 75 zemích. K nejznámějším značkám patří Monte, Smetanový jogurt Zott a Zotarella.

V roce 2014 vstoupila společnost Zott do pekárenského segmentu zavedením nového produktu „Monte Snack“ a potřebovala pro výrobu těchto řezů další výrobnu poblíž hlavního sídla. Nová výrobní hala měla zahájit provoz na jaře roku 2017 a zpočátku poskytnout nové pracoviště zhruba 60 zaměstnancům. Chybělo již pouze vnitřní vybavení.

Zott ler
Firemní sídlo Zott v Mertingenu

Projekt

Ohledně zařízení skladu a provozu nové budovy se proto Rudolf Fischer (oddělení nepřímého nákupu, Zott) pustil do hledání partnera, který zařízení odborně naplánuje a zrealizuje a přitom splní vysoké nároky na hygienu v potravinářském průmyslu. V roce 2015 proto společnost Zott na německém veletrhu intralogistiky LogiMAT navázala kontakt s firmou kaiserkraft. Spolupráce obou firem se poté týkala zařízení dílen, chladicích boxů a hal a nové koncepce zařízení sociálních prostor.

Zařízení sociálních prostor bylo výzvou

Zott ler

Fáze plánování zařízení sociálních prostor začala v červenci 2015. Nejprve probíhala setkání na místě, kde kolegové z německého kaiserkraft domlouvali správné dispozice skříněk a koordinovali činnost s architektonickým ateliérem a podnikovou radou firmy Zott. Poté získali v květnu 2016 zakázku na zařízení sociálních prostor ve dvou patrech v celkovém objemu 240 000,-€. kaiserkraft byl vybrán i díky tomu, že předložil lepší plánovací koncepci než konkurence.

Největší výzvy u tohoto projektu spočívaly v extrémně přísných hygienických předpisech a speciálních požadavcích zákazníka, například při realizaci nuceného odvětrávání jednotlivých oddílů skříněk. Problém s odvětráváním kolegové vyřešili instalací manuálně ovládaných ventilů do skříněk. Aby zabránili pronikání prachu a nečistot, zvolili pro lavice průběžné desky z HPL (vysokotlaký laminát) a pro volně stojící skříně použili šikmou střechu. Ta zabraňuje odkládání předmětů na střechu skříňky. Dalším požadavkem bylo, že na napojení na stěnu a spodním zakončení nesmějí být žádné rohy a hrany.

Černá a bílá oblast

U výrobců potravin jako je Zott je nutné dbát na hygienické zařízení sociálních prostor s personálními propustmi a rozdělením na černé a bílé oblasti. To znamená, že venkovní oblečení (černé) musí být striktně odděleno od čistých pracovních oděvů (bílé) – v důsledku toho musí být inteligentně naplánován nejen pohyb zaměstnanců, ale pro každého zaměstnance musela být rovněž do plánu zahrnuta skříňka pro černé oblečení, skříňka na čisté oděvy a skříň na vybavení.

Speciální charakteristikou projektu bylo rozdělení prostor částí skříněk a koncipování tzv. řízeného průchodu zaměstnanců, aby zaměstnanci zároveň procházeli hygienickými propustmi ve správném pořadí. U personální hygienické propusti s řízených průchodem zaměstnanců je přístup do výrobních prostor možný teprve poté, co zaměstnanec absolvoval všechna potřebná hygienická opatření.

Kromě toho byly zřízeny „černé oblasti“. Ty jsou striktně odděleny od oblastí s kontrolovanou hygienou a určeny pouze pro zaměstnance, kteří nepodléhají zvýšeným hygienickým podmínkám, a také pro dodavatele čistého prádla.

Z černé do červené

Sociální prostory jsou barevně rozděleny podle různých stupňů hygienických nároků. Na začátku pracovní doby začínají zaměstnanci v černé oblasti (v podstatě stupeň hygieny 0) a odtud vcházejí do zelené oblasti (stupeň hygieny 1). V této oblasti si zaměstnanci odkládají své venkovní oblečení a boty, jež mohou zavěsit do zařízení na sušení vysokých bot, které dodali také kolegové z německého kaiserkraft.

Zott ler

Na stěnách v prostorách šaten jsou ocelové skříňky, které vypadají jako vestavěné. Skříňky mají skutečně otvor do uličky za stěnou. Do přihrádky na klobouky na zadní straně skříněk na čisté oděvy byla integrována malá dvířka, skrz která zaměstnanci každý den dostávají sterilní pracovní oděvy. Dodavatel čistého prádla tedy nemusí vstupovat do hygienické oblasti, nýbrž může pracovní oděvy vkládat do skříňky z černé oblasti. Stejný princip firma kaiserkraft použila i pro skříně na použité prádlo. V následujících oblastech, oranžové a červené, si zaměstnanci mimo jiné oblékají svůj pracovní oděv a odkládají své osobní předměty. Na konci pracovního dne procházejí oblastmi v opačném pořadí. Skříňky pro sociální prostory dodala firma kaiserkraft v září 2016, v prosinci byly dokončeny práce a v lednu 2017 proběhlo předání.

Zott ler

Dalším krokem byly chladicí boxy a dílna

Zott ler

V následující zakázce zajistila firma kaiserkraft pro Zott rovněž veškeré regály pro chladicí boxy a kompletní zařízení dílen. U chladicích boxů narazil projektový tým na zcela jiné výzvy než u sociálních prostor. Nejdůležitější bylo v tomto případě statické dimenzování, které firma kaiserkraft realizovala podle požadavků zákazníka v úzké spolupráci s kontrolory regálů. Zalití IPE profilů (ocelový nosník s profilem ve tvaru I) do podlahy ve fázi výstavby, aby bylo rozloženo zatížení, se ukázalo jako dobré řešení. Před namontováním samotných paletových regálů, bylo ještě potřeba přivařit závitové tyče. Pro ocelové regály museli montéři pracovat v rozsahu přesnosti 2,5 mm.

Firma kaiserkraft zákazníkovi dodala i potřebnou dokumentaci. Všechny regály pro velká zatížení byly ve variantě se žárovým pozinkováním. V dubnu 2017 bylo také dokončeno a předáno vybavení pro dílny a dvouposchoďový systém regálů.

Vedoucí projektu Béla Bezold z kaiserkraft shrnul projekt takto: „Kvůli velmi přísným hygienickým předpisům u výrobce potravin jako Zott nelze dělat žádné kompromisy. Běžně používané vybavení také nešlo vždy použít. Zajímavým úkolem a velkou výzvou byla práce na detailech a přesném splnění zvláštních požadavků.“

Zpět na stránku s projekty

Zott ler
Rudolf Fischer a Béla Bezold při přejímce

Kontakt pro poradenství, plánování a analýzu projektu

Rádi Vás podpoříme při plánování Vašeho projektu. Kdykoli nás kontaktujte. Naši odborníci Vám kompetentně poradí.