AKTUÁLNÍ INFORMACE OHLEDNĚ SARS-COV-2: PŘESTÁVKOVÉ MÍSTNOSTI A ČEKÁRNY
V časech pandemie koronaviru je velmi důležité zabránit shromažďování lidí. Avšak jak naložit s místnostmi ve Vaší firmě, které jsou určené speciálně k tomuto účelu? Přestávkové místnosti a čekárny slouží k tomu, aby se v nich lidé společně zdržovali delší dobu.
Níže naleznete aktuální směrnice a praktická opatření, která je třeba dodržovat, aby bylo v přestávkových místnostech a čekárnách sníženo riziko infekce.
JAKÁ OFICIÁLNÍ PRAVIDLA PLATÍ PRO PŘESTÁVKOVÉ MÍSTNOSTI A ČEKÁRNY?
Je důležité dodržovat aktuální hygienické předpisy a zavést účinná opatření na ochranu zaměstnanců a návštěv, a to zejména ve firmách, kam má přístup také veřejnost.
V přestávkových místnostech a čekárnách ve firmách se pravidla na ochranu zaměstnanců a návštěv řídí podle následujících předpokladů pro šíření koronaviru:
Viry se přenášejí hlavně rukama
● Všechny plochy, kterých se pravidelně dotýkají osoby, musí být co nejčastěji čištěny (např. kliky dveří, židle, kliky oken nebo stoly)
● Dveře udržujte trvale otevřené pomocí dveřních zarážek, aby se jich nebylo třeba dotýkat
Čím více osob se spolu potkává, tím vyšší je riziko infekce
Stanovte maximální počet osob, které se mohou v přestávkové místnosti nebo čekárně zdržovat
Přestávková místnost: naplánujte posunuté doby přestávek, aby se zde potkávalo co nejméně zaměstnanců
Čekárna: termíny stanovte tak, aby se čekací doby osob překrývaly co nejméně nebo vůbec
Větší vzdálenost mezi osobami znamená menší nebezpečí nákazy
Snižte množství míst k sezení tak, aby mohla být dodržena minimální vzdálenost 1,5 metru
Oblasti určené k sezení mohou být navíc fyzicky odděleny systémem dělicích stěn
3 TIPY PRO DODRŽOVÁNÍ OPATŘENÍ BĚHEM PŘESTÁVEK A PŘI ČEKÁNÍ
Vyznačte max. počet osob
Osoby by měly být vsedě nebo vestoje schopné dodržet minimální vzdálenost 1,5 metru. Na maximální počet osob upozorněte pomocí informačních tabulí a v případě potřeby využijte podlahová značení.
Myslete na všechny dotykové plochy
Častá dezinfekce všech ploch je obzvláště důležitá zejména v místech, kam přichází různí lidé. Je-li například k dispozici kávovar, měl by být dezinfikován před a po každém použití.
Čerstvého vzduchu není nikdy dost
Větrání je v uzavřených prostorách nezbytné. Pokud místnost nemá okna, musíte čistý vzduch zajistit pomocí čističek vzduchu. Alternativa: za pěkného počasí přemístěte přestávku nebo čekárnu ven.
KONTROLNÍ SEZNAM PRO PŘESTÁVKOVÉ MÍSTNOSTI NEBO ČEKÁRNY
Příprava před použitím
- Vyčistěte a vydezinfikujte povrchy a dotykové plochy
- Stanovte maximální počet osob, které se smí v místnosti zdržovat
- Na maximální počet osob upozorněte pomocí tabulek a podlahového značení
- Přestávková místnost: naplánujte posunuté doby přestávek
- Čekárna: stanovte termíny tak, aby se čekací doby nepřekrývaly
- Snižte množství míst k sezení, aby byla dodržena vzdálenost 1,5 metru
- Oblasti pro sezení oddělte systémem dělicích stěn nebo clonou na ochranu proti infekci
Během používání
- Několikrát denně: čištění a dezinfekce všech povrchů, kterých se dotýkají osoby
- Před a po použití: čištění a dezinfekce všech přístrojů (např. kávovar)
- Čtyřikrát denně: větrání vždy po dobu pěti až deseti minut (alternativa: nainstalujte čističku vzduchu)
KONTAKTUJTE NÁS!
Máte-li jakékoli další otázky, kontaktujte nás zdarma na čísle 800 950 950. Nebo nám pošlete e-mail na adresu kaiserkraft@kaiserkraft.cz.